Kontorsstäd

Ett effektivt städschema för kontoret: Dagliga, veckovisa och månatliga uppgifter

Att hålla kontoret rent och organiserat är viktigt för en effektiv arbetsmiljö. Det kan dock ibland kännas svårt att veta var man ska börja eller hur man bäst håller ordning.

För en effektiv arbetsmiljö

Att hålla kontoret rent och organiserat är viktigt för en effektiv arbetsmiljö. Det kan dock ibland kännas svårt att veta var man ska börja eller hur man bäst håller ordning. Därför har vi som erfaren städfirma i Malmö och Lund satt ihop en praktisk checklista för städning av kontoret, med uppgifter indelade i dagliga, veckovisa och månatliga sysslor för att ditt kontor ska vara rent och trevligt.

Dagliga uppgifter

Skrivbordsytor och arbetsstationer

Skrivborden och arbetsstationerna är viktiga eftersom det är där de anställda spenderar mycket av sin tid. Det är viktigt att dessa ytor är rena och fria från skadliga bakterier och virus. Genom att varje morgon torka av skrivbordsytorna med ett desinficerande rengöringsmedel, bidrar företaget till en hälsosam arbetsmiljö för de anställda.

Att regelbundet rengöra ytor där händer eller andra föremål ofta kommer i kontakt, som tangentbord, möss eller telefoner, är ett effektivt sätt att minska spridningen av sjukdomar mellan kollegor (vilket vi alla vet är en stor risk, inte minst på kontor).

Gemensamma utrymmen

Gemensamma utrymmen som kök och badrum är platser där kollegor möts för att ta pauser och äta. Att hålla dessa utrymmen rena och inbjudande är mycket viktigt för både trivsel och renlighet.

Genom att regelbundet torka av ytor och omedelbart städa upp spill, minskar du risken för att smuts och bakterier sprids i dessa utrymmen. Det är också viktigt att tömma papperskorgarna dagligen för att förhindra att avfall hopar sig och att regelbundet tömma diskmaskinen för att undvika dålig lukt och förhindra skadedjur. Att sköta om de gemensamma utrymmena på detta sätt hjälper företaget att erbjuda en trevlig och välkomnande arbetsmiljö där medarbetarna kan njuta av sina pauser i en ren miljö.

Veckans städuppgifter

Dammsugning och moppning av golv

Börja med att dammsuga eller sopa golven noggrant för att få bort damm, smuts och små partiklar som har samlats under veckan. Att hålla golven rena är en av de viktigaste bitarna för en sund arbetsmiljö eftersom damm och smuts på golvet lätt sprider sig till andra ytor och in i luften, vilket kan påverka både välmåendet och arbetseffektiviteten hos de anställda. Efter att du dammsugit, är det dags att ta fram mopp och rengöringsmedel för att grundligt rengöra golven och ta bort envisa fläckar och inarbetad smuts.

Fönstertvätt

Att tvätta fönstren regelbundet ska man verkligen inte glömma eftersom fönster som inte är rena kan minska mängden naturligt ljus och göra arbetsmiljön mindre trivsam. Genom att rengöra fönstren tar du bort smuts och fläckar som har byggts upp över tid. Detta lyfter inte bara fräschheten på ditt kontor utan bidrar också till en ljusare och mer energifylld atmosfär som kan höja produktiviteten och arbetsglädjen hos personalen.

Rengöring av kontorsutrustning

Ta en fuktig trasa och lite milt rengöringsmedel för att regelbundet torka av kontorsutrustning, inklusive tangentbord, möss och telefoner. Dessa är centrala delar av arbetsmiljön som används flitigt varje dag. Genom att rengöra dessa ytor ofta kan du hjälpa till att minska spridningen av bakterier och hålla arbetsplatsen mer hygienisk. Regelbunden rengöring av kontorsutrustning bidrar också till att arbetsytorna hålls rena och fräscha, vilket främjar såväl hälsa som produktivitet bland medarbetarna.

Månadens städrutiner

Djuprengöring av mattor

Att hålla mattorna på kontoret rena är en viktig del av underhållet. Varje månad är det bra att göra en mer grundlig rengöring av mattorna för att få bort djupt liggande smuts och fläckar som vanlig dammsugning missar. Detta kan göras antingen genom att själv använda en mattrengöringsmaskin eller genom att anlita en professionell mattvätt för företag för att försäkra sig om att mattorna blir riktigt rena. Att regelbundet djuprengöra mattorna förhindrar inte bara upphopning av smuts och fläckar utan förlänger även mattornas liv och bevarar deras utseende och kvalitet. En ren matta bidrar också till en mer välkomnande och professionell atmosfär på kontoret.

Kontroll av rengöringsprodukter

En smidig städning kräver att du alltid har tillgång till nödvändiga rengöringsprodukter och förbrukningsmaterial. Gå igenom dina städförråd regelbundet, kanske med en checklista, för att säkerställa att du har tillräckligt med till exempel pappershanddukar och toalettpapper. Detta försäkrar att kontoret kan hållas rent och välkomnande varje dag och bidrar till en trevlig arbetsplats för alla.

Få hjälp med kontorsstädning

Genom att faktiskt utföra dessa månatliga, veckovisa och dagliga städuppgifter tar du ett rejält steg mot ett rent och inbjudande kontor. Men vi vet att det kan vara mycket att hålla reda på. Därför står vi på Rexagon redo att bistå dig.

Låt oss ta hand om din kontorsstädning, så att du kan fokusera på det du gör bäst. En välskött arbetsplats bidrar inte bara till en positiv atmosfär som höjer moralen och motivationen – den reflekterar också din verksamhets professionalism och omsorg om dina medarbetare. Kontakta oss på Rexagon för att få ett skräddarsytt städupplägg som passar just ditt kontors behov.

Läs mer: Kontorsstädning i Malmö
Läs mer: Kontorsstädning i Lund

Innehållsförteckning

Kontakta oss för gratis offert

Om du är intresserad av vår att få professionell hjälp med städning är du varmt välkommen att kontakta oss för en gratis offert.  Vi är alltid redo att besvara eventuella frågor och ser fram emot att höra från dig!